Februari 2023: Jazzsuite de Pandemie

In de maand februari 2023 doet Stageband Jazz Orchestra samen met Vocalgroup Treats en SJO Stringkwartet een 5-tal concerten rond het thema de Pandemie. Componist Marco Kerver heeft in deze 80 minuten durende verhalende jazzsuite de verhalen opgetekend van SJO musici over hoe zij de verplichte 2 jarige werkpauze hebben beleefd. In gesprekken met jazzmusici heeft hij een indruk vastgelegd over hoe deze onzekere periode door onze professionals is beleefd. Dit diverse beeld heeft hij proberen vast te leggen in een muziekstuk waarin die emoties zowel in tekst als muziek zijn vastgelegd. De Nederlandstalige teksten helpen de luisteraar in de chronologie van het stuk.

De componist begint zijn verhaal in het najaar van 2019 als alles nog normaal is, maar onrust voelbaar is door artikelen in de media over een onbekend virus dat vanuit China de wereld veroverd. Vervolgens wordt de angst en onzekerheid over dat naderend onheil beschreven tot het moment dat echt alles stil ligt in maart 2020. De frustratie hierover maar ook de plotselinge vrijheid komen aan de orde. De hoopvolle zomer van 2020 toen alles weer openging en er weer wat kon, maar ook de snelle sluiting daarna en de lange beperkingen die de cultuursector opgelegd kreeg. Het besef van kwetsbaarheid van de muzikant die voor zijn of haar gevoel alleen uit genade zijn vak kan uitoefenen. Zodra de maatschappij verandert veranderen ook de kansen voor de kunstenaars. Dat is vooral ook wereldwijd te zien in regimes waar het veel moeilijker is je artistiek te uiten. De blijdschap en trots over de culturele mogelijkheden hier in dit werelddeel en in deze tijd komt aan de orde. Maar ook het gemak waarmee deze rijkdom ongedaan wordt gemaakt.

Al met al een stuk muziek over cultuur, cultuurprofessionals, maatschappelijke onrust en de gevolgen voor afzonderlijke musici die deze periode allemaal op hun eigen manier hebben beleeft. Chronologisch verwoord in nieuwe muzikale experimenten, traditionele big band elementen, heel veel ruimte voor improvisatie en avontuur. Een heel nieuwe manier van jazzbeleving die werkelijk wat toevoegt aan al het muziek aanbod dat er al is.

Moderne nieuwe jazzmuziek, speciaal geschreven en gearrangeerd voor Stageband Jazz Orchestra en Stringkwartet en Vocalgroup Treats. Ondersteund door de Groninger Kunstraad, Provincie Drenthe en het Prins Bernard Fonds van Groningen, Drenthe en Friesland.  In een naadloos stuk muziek worden thema’s vermengd, magische sferen gecreëerd en geïmproviseerd door topsolisten. Iedere jazzliefhebber of Big Band liefhebber moet dit spektakel beleven.

Tickets voor de voorstellingen: Tickets

Meer info over deze en vorige jazzsuites van Stageband Jazz Orchestra via: www.jazzsuite.nl